På en kridtagtig klippe syd for Epernay, ligger 6 af de 16 byer,
der er godkendt til at lave Grand Cru champagne, hvoraf en af dem
er Mesnil-sur-Oger, byen hvor vores producent, Francois Girard,
ligger.
Det interessante ved de 6 landsbyer er, at de har forskelligt
mikroklima, der i den sidste ende betyder, at de laver forskellig
champagne.
I dette område, der kaldes Côte de Blanc, anvendes den eneste
hvide druesort, der er godkendt i champagne, nemlig Chardonnay. Derfor kaldes champagner fra dette område Blanc-de-Blanc.
Francois Girard drives i dag af far og søn, Philippe og Paul, der
har nok at se til.
Paul har to Master-uddannelser, en inden for landbrug/vin og en
inden for økonomi, så det er ham der udstikker retningslinjerne
for den fremtidige drift.
De har 12 hektarer marker, svarende til ca. 16 fodboldbaner, og
når man så hører, at disse er fordelt på ca. 100 små marker, så er
det ikke svært at forstå, at der er en del koordination og en del
logistik for at gøre driften så effektiv som muligt.
Vi har besøgt dem flere gange.
Første gang var det kun Philippe, hvis engelsk ikke er helt
optimalt,, der var til stede. Mødet/smagningen foregik i et lille,
kedeligt smagelokale, men gæstfriheden var stor.
Kan huske, at da vi skulle købe deres vintage-champagne, tog
Philippe en gammel label, stregede årstallet over og skrev det
rigtige årstal med en kuglepen.
De sidste gange vi har været på besøg, er der sket rigtig meget.
Der er nu et flot smagelokale, Paul er der, og hans engelsk er
rigtig godt.
Vi har også været med ude i markerne og se de forskellige
vinstokke, set hvor stor forskel, der er på de nye og de gamle,
hvoraf nogle af dem er 30-50 år gamle.
Vi kan konstatere, at kvaliteten bliver bedre og bedre, de bliver
mere og mere professionelle (priserne stiger desværre også) og
deres (Paul’s) tilgang til markedet har ændret sig.
Philippe’s kone (Paul’s mor) har arvet et større antal marker i
nabobyen Oger, marker der igennem de sidste 25 år har været
forpagtet væk, men som nu drives af dem selv, med det resultat, at
vi inden for 1-2 år vil se champagner fra dette område.
Paul fortæller, at man er i gang med at skabe et nyt brand, hvor
der bl.a. også vil komme enkeltmarks-champagner.
Det glæder vi os til at følge.
Indtil da kan vi bare konstatere, at champagnerne fra Francois
Girard har et meget højt niveau, og set i et ’price/performance-
lys’ er det helt i top.